GORLIER – BREGLIA – MAIORINO - WOOD & US

Artiest info
Website
facebook

Label : JazzCiTy
Distr. : Xango

 

Dit Italiaanse trio met Fabio Gorlier op piano, Alessando Maiorino op contrabas en Marco Breglia op drums, hebben een originele repertoire keus gemaakt voor dit album. De titel “Woody & Us”verraad al het een en ander, het is een bonte verzameling nummers die Woody Allen gebruikte in zijn films. Er zijn twee nummers van Cole Porter “Let’s misbehave”” uit Everything you always wanted to know about seks, but were afraid to ask en “When day is done” uit Sweet and Lowdown. Twee nummers van Marvin Hamlisch, samen met Richard Rodgers de enige die winnaar werd van een Emmy, een Grammy, een Oscar, een Tony en een Pulitzer prijs. Het betreft “Take the money and run” uit de gelijknamige film en “Quiero la noche” uit Bananas.

“Una furtiva lagrima” (Een verholen traan) is een aria uit Gaetano Donizetti’s opera L’elisir d’amore en komt uit de film Matchpoint. “Toot toot tootsie- Goo’bye” van Kahn, Erdman en Russo, vooral bekend door de uitvoering van Al Johnson uit de film Bullets over Broadway. “Cassandra dreams van Philip Glass uit de gelijknamige film. “Troika” van Sergej Prokofjev uit Love and Death. “Just you, just me” van Greer en Klages uit Everyone says I love you. En tenslotte “Rhapsody in blue/ Someone to watch over me” van George Gershwin uit Manhattan.

Een breed palet aan muzikale smaken dus, maar het trio komt er uitermate goed mee weg, ze zetten de muziek volledig naar hun hand of het nu stamt uit een musical, een opera of moderne muziek. Filmmuziek hoor je maar uiterst sporadisch en eigenlijk alleen bij de aan- of afkondiging van de film, zo is de beroemdste filmmuziek Ascenseur pour l’échafaud van Miles Davis nauwelijks te horen in deze film noir , een film die eigenlijk alleen maar bekend is door de muziek. Maar het was een goed idee van Gorlier- Breglia en Majorino om een stukje filmmuziek geschiedenis op de kaart te zetten.

Het resultaat heeft geleid tot een bijzonder aangenaam album dat enorm weet te boeien en waar normaliter wat afgetrapte nummers als Toot toot tootsie en Rhapsody in Blue hier worden voorzien van een nieuw elan, waardoor ook deze nummers weer een nieuw leven krijgen. Op “Cassandra dreams” en “Troika” wordt het trio versterkt met de speciale gast Manuel Zigante op cello, wat de muziek voorziet van de nodige diepgang. Een goed idee om via deze omweg een aantal klassieke nummers nieuw leven in te blazen, een leuk en aanbevelingswaardig album luidt mijn oordeel.

Jan van Leersum.